false
false
false
false
false
false
false
false
false
نحوه ی پاسخ منفی به درخواست بخشش مهریه به کمک وکیل
در قانون کشور ما، مهریه یک نهاد حمایتی از زنان، در عقد ازدواج دائم و موقت محسوب می شود و معمولا، زوجین در هنگام عقد، با توافق و با مشورت خانواده ها اقدام به تعیین مبلغی، به عنوان مهریه می کنند که به محض واقع شدن عقد نکاح، مهر تعیین شده به مالکیت زن در می آید و او حق دارد هر تصرفی در آن انجام دهد و یا حتی اقدام به مطالبه آن از همسر خود نماید. با توجه به حق مالکیت زن بر مهریه و آثار حقوقی که دارد، زن می تواند، نسبت به بخشیدن مهریه خود یا ابراء آن نیز اقدام نماید و بدین ترتیب، همسر خود را از پرداخت مهریه مندرج در قباله ازدواج، مبرا سازد. برای این امر، زوجین لازم است که در یک دفتر اسناد، حاضر شوند و سند رسمی بذل مهریه را تنظیم کنند. اما، چنانچه زوجه بدون مراجعه به محضر، اقدام به بخشش مهریه با سند عادی و دست نویس کند، این سند، تنها در صورتی اعتبار خواهد داشت که نحوه، مراحل و تشریفات قانونی آن، رعایت شود.
آیا بخشش مهریه با سند عادی امکان پذیر است؟
در زندگی مشترک، حقوق مالی زن توسط قانونگذار، معین می شود. به موجب قانون مدنی، مهریه، یکی از این حقوق مالی است که به محض وقوع عقد نکاح، چه دائم و چه موقت، به مالکیت زن درمی آید و بر اساس قانون، زن، حق هرگونه تصرفی را در آن، خواهد داشت. تصرفات زن در مهریه شامل استفاده از آن، هبه آن، مطالبه آن، صلح آن و مواردی از این دست می باشد. با توجه به اینکه زن مالک مهریه است و می تواند، در صورت تمایل، با بخشیدن مهریه به همسر خود، تکلیف زوج به پرداخت آن را ساقط می کند، این سوال مطرح می شود که آیا بخشش مهریه با سند عادی نیز امکان پذیر است؟ یا حتما برای بخشیدن مهریه، نیاز به تنظیم سند رسمی و محضری است؟
با توجه به اینکه قانون گذار، اسناد عادی را نیز دارای اعتبار می داند. افراد می توانند از آن ها، به عنوان سند در مقام دفاعیات خود استفاده کنند. سند عادی و دست نویس بخشش مهریه نیز مستثنی از این امر نیست و دارای اعتبار می باشد، البته اگر تنظیم آن، کاملا مطابق شرایط، نحوه و مراحل تنظیم سند عادی صورت گرفته باشد.
شرایط بخشش مهریه با سند عادی
شرایط بخشش مهریه با سند عادی، به شرح زیر می باشد:
زمانی که زن مهریه را می بخشد باید از عقل و رشد کافی برخوردار باشد و به عبارتی صغیر، مجنون یا سفیه نباشد. زیرا این اشخاص، اهلیت قانونی برای انجام اعمال حقوقی، نظیر بخشیدن مهریه را ندارند.
زن باید در کمال رضایت و با قصد و اختیار، اقدام به بخشش مهریه با سند عادی نماید. زیرا فقدان قصد یا اختیار، اعتبار سند دستی بخشیدن مهریه را زیر سوال خواهد برد.
مهریه باید به طور دقیق و معین، مشخص شود و با جهتی مشروع، اقدام به بذل و بخشش مهریه، نماید.
زن، برای اعتبار بخشیدن سند دستی بخشیدن مهریه، بایستی ذیل آن را امضا کند و یا مهر یا اثر انگشت بزند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص بخشش مهریه با سند عادی می توانید از سجاد محمدی وکیل مهریه کمک بگیرید. تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی به سوالات شما عزیزان پیرامون پاسخ منفی به درخواست بخشش مهریه پاسخ دهند.
نحوه بخشش مهریه با سند عادی
انجام هر عملی حقوقی، مراحل مخصوص به خود را دارد و قانون گذار، فقط در صورت اعمال حقوقی، نظیر بخشیدن مهریه یا ابراء مهریه می تواند مراحل قانونی تعیین شده، را انجام دهد. نحوه و مراحل قانونی، به شرح زیر می باشند:
لازم است که زوجه، با دانلود فرم های موجود در اینترنت یا با کمک یک وکیل مجرب، اقدام به تنظیم متن بخشش مهریه نماید.
در سند دست نویس بخشش مهریه، باید درج گردد که زن، در کمال اختیار و در صحت عقل، اقدام به بذل مهریه، نسبت به همسر خود نموده است و به طور دقیق، ذکر شود که تمام مهریه، به موجب سند عادی تنظیم شده، بخشیده می شود و یا بخشی از مهریه بخشیده می شود.
بهتر است در صورت امکان، دو شاهد، هم ذیل سند عادی تنظیمی برای بخشیده شدن مهریه را امضا کنند. البته، این امر، الزامی نمی باشد. اما، در تایید اعتبار سند دستی بخشیدن مهریه، زمانی که زن در محکمه، نسبت به آن، انکار یا تردیدی داشته باشد، موثر است.
در نهایت، زن، ذیل سند تنظیمی را امضا، مهر و یا اثر انگشت بزند و بدین ترتیب، به آن، رسمیت و اعتبار ببخشد.
آثار بخشش مهریه با سند عادی
انجام هر عمل حقوقی، برای طرفین آن عمل دارای آثار مثبت و منفی مخصوص به خود می باشد و بخشش مهریه با سند عادی نیز مستثنی از این امر نیست.در این بخش از مقاله، قصد داریم درباره آثار بخشش مهریه با سند دستی توضیحاتی دهیم و این که چه کارهایی می توان انجام داد تا برخی عواقب منفی بخشیدن مهریه با سند عادی را برای زوجه، کاهش داد و یا آنها را به حداقل رساند. آثار بخشیدن مهریه با سند دستی، عبارتند از:
- زن، حق مالکیت خود بر مهریه مندرج در سند نکاحیه را از دست خواهد داد.
- تکلیف مرد بر پرداخت مهریه به زن، ساقط می گردد.
زن، تنها اهرم فشار خود را برای طلاق از دست خواهد داد و اگر چنانچه بخواهد، بدون وجود دلایلی برای عسر و حرج، از همسر خود طلاق بگیرد، لازم است مالی که تحت عنوان فدیه، در قبال طلاق به مرد، بذل می گردد را از دارایی خود بپردازد تا رضایت مرد بر طلاق را بدست آورد.
در راستای کاهش عواقب بخشش مهریه برای زنان، توصیه می گردد که در قبال بخشش مهریه، زنان نیز از همسر خود، وکالت بلاعزل در طلاق با حق توکیل به غیر، اخذ نمایند و در آن، درج کنند که زن، حق قبول ما بذل در قبال طلاق را نیز از جانب مرد خواهد داشت تا در صورت بروز هرگونه مشکل، بتواند نسبت به متارکه، اقدام نماید.
false
false
false
false